zondag 2 januari 2011

De beste wensen!

Canon 40D, Sigma 17-35 op 35mm, 1/250 @ f/14, iso 400, vanaf statief met draadontspanner en flitser (Speedlite 430 EX II)
Ten eerste wil ik iedereen die deze weblog leest een gelukkig 2011 wensen. Ik hoop dat het een fotogeniek jaar gaat worden.
Zoals beloofd schrijf ik maar meteen een berichtje nu ik terug uit Zweden ben. Ik heb een deel van de foto's al bewerkt, dus bij deze het eerste overzicht. Waarschijnlijk zal ik later wel nog een update plaatsen met nog meer foto's. Ik heb geprobeerd om bij iedere foto een stukje te zetten van hoe de foto tot stand is gekomen met af en toe wat technische details. Ik ben benieuwd wat jullie daarvan (en van de foto's natuurlijk) vinden.

Bovenstaande foto kon ik maken op tweede kerstdag. Het sneeuwde 's ochtends licht, dus toen ben ik op zoek gegaan naar geschikte onderwerpen om te fotograferen met sneeuw, maar jammer genoeg was het te weinig sneeuw om mooi op de foto te komen. Toen ik bij dit veld aankwam, begon het harder te sneeuwen en kwam de zon even door de bewolking heen, wat deze foto opleverde.
Canon 40D, Sigma 17-35 op 17mm, 1/15 @ f/8, iso 100, vanaf statief met draadontspanner

Deze foto maakte ik op een dag waarop de zon scheen. Omdat Zweden voor een groot deel uit bos bestaat, wilde ik graag een aantal bos foto's maken. Toen ik de zon door de bomen zag schijnen vond ik dat een mooi effect geven, dus heb ik een mooi boom voor de voorgrond gekozen, met de vlek die door de zon gevormd wordt als kijkpunt.
Canon 40D, Canon 300 f/4L IS USM, Kenko 1.4x converter, 1/1250 @ f/5.6, iso 400, vanuit de hand
Omdat de zon scheen, kon ik 's avonds in het avondlicht deze sneeuwhoop fotograferen met tegenlicht. Ik vond de simpele ronde lijnen met de koude kleuren en het lichte randje een mooi geheel vormen. Om ook sneeuw op de achtergrond te krijgen heb ik m'n telelens gebruikt om deze foto te maken.
Canon 40D, Sigma 17-35 op 35mm, 1/2 @ f/16, iso 200, vanaf statief met draadontspanner
De volgende dag hadden we afgesproken om vroeg op te staan en met de auto rond te gaan rijden op zoek naar dieren en mooie landschappen. Het was erg mistig, wat een mooie sfeer opleverde. Toen ik deze berijpte berken voor het donkere sparrenbos zag staan moest ik dus wel stoppen om een foto te maken. Jammer genoeg was ik niet snel genoeg en werd de mist nog iets heftiger, waardoor de bomen niet meer helemaal los van de mist staan, maar ik vind het geheel wel mooi sfeervol geworden. 

Canon 40D, Canon 300 f/4L IS USM, Kenko 1.4x converter, 1/40 @ f/5.6, iso 800, vanuit de hand
Deze foto geeft mooi weer waarom ik zo blij ben met de image stabilizer (IS) in mijn telelens. Tijdens ons rondje rijden kwamen we namelijk deze eland tegen, die een klein boompje aan het schillen was in de ochtendschemering. Mijn camera kan niet zulke hele hoge iso-waarden aan, dus iso 800 is het maximum wat ik kan gebruiken zonder teveel ruis te krijgen. Dus gelukkig kon ik dankzij de IS als nog scherpe foto's van dit eland maken. Ik heb speciaal onderbelicht om de sfeer van de ochtend weer te geven.

Canon 40D, Canon 300 f/4L IS USM, Kenko 1.4x converter, 1/200 @ f/5.6, iso 400, vanuit de hand

Aan het eind van de ochtend kwamen we ook nog een zwarte specht tegen die mooi aan het hakken was in een boom langs de weg. Hij had op een aantal plekken de bast al helemaal van de boom gehaald en één van die plekken kon ik mooi gebruiken om de compositie in evenwicht te brengen.

Canon 40D, Sigma 17-35 op 17mm, 0,6sec @ f/16, iso 100, vanaf statief met draadontspanner

Omdat we in de mist deze mooi plek hadden gevonden, zijn we er de volgende dag weer heen gegaan om foto's te maken van de beek (Huskvanaån). Dit is dezelfde beek als in mijn vorige bericht, maar dit keer vanaf een ander standpunt. Het was een erg grauwe dag, wat ervoor zorgde dat we mooie monotone foto's konden maken. Ik vond hier de samenhang tussen de donkere beek en de donkere bosrand mooi uitkomen.

Canon 40D, Canon 300 f/4L IS USM, Kenko 1.4x converter, 1/25 @ f/5.6, iso 800, vanuit de hand

Tijdens het fotograferen van de beek kwam er een wilde zwaan langsgevlogen. Deze had waarschijnlijk dit beekdal uitgekozen om te overwinteren omdat de beek ondanks de lage temperaturen niet bevroren was. Ik volgde de zwaan en zag dat hij terug kwam vliegen, dus ben ik naar de auto gerend (door meer dan een halve centimeter sneeuw) om snel m'n telelens erop te zetten en ik was precies op tijd om deze sfeer opname te maken van de langsvliegende zwaan tegen de bosrand.

Canon 40D, Canon 300 f/4L IS USM, Kenko 1.4x converter, 1/60 @ f/5.6, iso 800, vanuit de hand

De dag erna hoorden we over een plek waar veel reeën zouden zitten en dat was ook het geval, dus kon ik een aantal foto's maken van reeën in de sneeuw. Jammer genoeg waren er erg veel takjes tussen de weg en de reeën en was het erg donker toen we daar waren, maar ondanks dat ben ik wel tevreden met het resultaat. Alleen jammer dat de achterste ree niet even in mijn richting wilde kijken, maar je kunt niet altijd alles hebben.

Canon 40D, Canon 300 f/4L IS USM, Kenko 1.4x converter, 1/50 @ f/5.6, iso 800, vanuit de hand

Bij de reeën zagen we ook een eekhoorn, die eventjes poseerde naast de auto. Dit was dus gewoon een gelukstreffer (hij zat net lang genoeg stil voor 4 opnames), maar ondanks dat ben ik wel blij met deze opname.

Canon 40D, Sigma 17-35 op 17mm, 3,2 sec @ f/16, iso 100, vanaf statief met draadontspanner en Cokin 3 stops grijsfilter en 3 stops grijsverloopfilter

Op onze laatste dag wilde we eigenlijk uitslapen, maar toen ik wakker werd zag ik een fantastische roze lucht, dus snel alles gepakt en naar een uitkijkpunt vlakbij gereden waar we uitzicht hadden op het Vättern (Één van de grootste meren van Zweden). Het grootste deel van dit meer (althans van de zuidkant, waar wij waren) was bevroren, maar bij de uitloop van deze beek stroomde het water, waardoor er een mooie lijn door het ijs gevormd werd. Bij deze opname heb ik gebruik gemaakt van mijn 3 stops grijsfilter, waardoor het water van de beek (Lillån) mooier uitkwam.

Canon 40D, Sigma 17-35 op 35mm, 1/2 @ f/16, iso 100, vanaf statief met draadontspanner, 3 stops grijsverloopfilter en circulair polarisatiefilter

Vanaf het uitzichtpunt Vidablick hadden we een mooi uitzicht over het Vättern met in de verte het eiland Visingsö (rechts op de foto). Gedurende de ochtend kwamen er donkere wolken aanzetten, die een mooi evenwicht aanbrachten in de compositie, waardoor ik deze foto kon nemen van het bevroren meer en de fantastische lucht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten