dinsdag 1 november 2011

Muizen

Canon 40D, Canon 100mm macro, 1/320 @ f/8, iso 200, vanuit de hand
Twee weken geleden heb ik geholpen met een muizeninventarisatie voor het zoogdieratlasproject in Utrecht. Hiervoor hebben we in de Gagelpolder op verschillende plaatsen life-traps uitgezet. Life-traps zijn vallen waar de muizen inlopen, waarna het klepje dichtvalt, waardoor ze er niet meer uit kunnen. De muizen zijn dan verplicht om in de val te wachten tot de onderzoekers ze er weer uit laten, maar gezien de hoeveelheid voedsel en hooi in de vallen is dat geen enkel probleem. Deze vallen moeten dus wel regelmatig gecontroleerd worden, dus daardoor is een muizeninventarisatie relatief veel werk.
Gelukkig waren we met een team van enthousiaste vrijwilligers, wat het werk een stuk minder zwaar maakte. De inventarisatie werd in opdracht van de gemeente Utrecht uitgevoerd omdat de gemeente graag wilde weten of er waterspitsmuizen binnen hun gemeentegrenzen voorkomen.Uiteindelijk hebben we in totaal 10 verschillende waterspitsmuizen gevangen, wat een redelijk hoog aantal is. Voor mij was dit een nieuwe soort, wat de waarneming extra speciaal maakte.
Hieronder nog een foto van één van die waterspitsmuizen, geen fotografisch hoogstandje, maar wel een beeld wat duidelijk weergeeft hoe een waterspitsmuis eruit ziet. De foto hierboven is overigens een dwergmuis, één van de bijvangsten. Deze dwergmuis ging mooi in een rietstengel klimmen, waardoor ik deze compositie kon maken.
Waterspitsmuis in plastic bak voor determinatiefoto's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten