zondag 16 oktober 2011

Paddenstoelen

Canon 40D, Canon 50mm, 1/500 @ f/1.8, iso 400, vanuit de hand liggend op de grond.
Vandaag was ik vlakbij de Duivelsberg bij Nijmegen om een excursie te leiden voor een natuurclub voor kinderen. Het was erg leuk, al was het maar voor kort, want om 10 uur waren we klaar. Daarom ben ik daarna zelf nog maar een rondje gaan lopen in het bos op de Duivelsberg op zoek naar herfstfoto's. Ik ben namelijk bezig met het vernieuwen van mijn site en ik kwam er achter dat ik niet extreem veel foto's heb die de sfeer van de herfst uitstralen en dat terwijl de herfst mijn één na favoriete seizoen is (na de lente). Gelukkig heb ik mij in de drie uur dat ik in het bos was goed vermaakt met de extreme hoeveelheid paddenstoelen die er momenteel staan. Ik had verwacht dat het tegen zou vallen met de paddenstoelen dankzij de nachtvorst aan de grond van de afgelopen dagen, maar in verhouding met twee en drie weken geleden stonden er erg veel paddenstoelen!
Ik heb mij dus ook vooral met paddenstoelen bezig gehouden. Één van de dingen die ik uit wilde proberen was paddenstoelen fotograferen met de 50mm lens. Daarvoor had ik een beeld in m'n hoofd en bovenstaande foto komt daar redelijk mee overeen. Ik ga hier dus zeker verder mee experimenteren! Hieronder nog een beeld van een beukenblad op haarmos, een amethistzwam (nog zo'n fotogenieke soort die ik al heel lang eens wilde fotograferen) en een close-up van een kruidige melkzwam.
Ik heb overigens wel gemerkt dat een rijstzak toch wel echt een must is voor paddenstoelenfotografie. Ondanks dat het vandaag zonnig was, was het in het bos nog steeds vrij donker, dus ook langzame sluitertijden, zelfs bij iso 400. Dan is een steuntje voor de camera toch wel erg fijn. Een statief is echter vaak net te hoog (hoe je hem ook in alle bochten wringt om hem zo laag mogelijk te krijgen) en de grond is vaak net te laag. Dus dan deed ik het maar vanuit de hand liggend op de grond, met veel onscherpe (en af en toe een scherpe) foto's tot gevolg. Toch maar eens gaan investeren in zo'n zak dus.
Canon 40D, Canon 50mm, 1/15 @ f/4, iso 400, vanuit de hand steunend tegen een boom
Canon 40D, Canon 100mm macro, 1/15 @ f/2.8, iso 400, vanuit de hand liggend op de grond
Canon 40D, Canon 100mm macro, 1/15 @ f/2.8, iso 400, vanuit de hand liggend op de grond

1 opmerking:

  1. Hoi Tim,

    en weer een aantal zeer geslaagde foto's. Zo'n "rijst"zak is zeker handig. Jolanda kan zoiets overigens heel makkelijk maken ;-).

    BeantwoordenVerwijderen