zondag 23 oktober 2011

Herfstfotografie

Canon 40D, Sigma 17-35 op 19mm, 1/4 @ f/16, iso 100, vanaf statief met draadontspanner
Afgelopen woensdag ben ik op pad geweest met mijn vader en één van de beste Nederlandse natuurfotografen Edwin Giesbers. Het doel was sfeervolle macrofotografie en aangezien het herfst is hebben we ons vooral met paddenstoelen bezig gehouden. Edwin is niet alleen een hele goede fotograaf, maar hij vindt het ook nog eens geen probleem om exact te vertellen hoe hij bepaalde beelden heeft gemaakt. Hierdoor heb ik ontzettend veel van Edwin geleerd en daarnaast was het ook nog eens een heel erg gezellige dag. Het begon 's ochtends allemaal erg mooi met een laag ochtendzonnetje en donkere wolken boven één van de vennen (we hadden de Hatertse vennen uitgekozen als gebied om te gaan fotograferen). De eerste bomen begonnen al herfstkleuren te krijgen, dus dat leverde bovenstaand beeld op.
Daarna hebben we ons dus met paddenstoelen bezig gehouden. Er waren een aantal dingen die ik nog steeds een keertje uit wou proberen en waarbij ik veel hulp heb gehad van Edwin. Hieronder een tweetal beelden van de rest van de dag.
Canon 40D, Canon 100mm macro, 1/125 @ f/3.5, iso 400, vanaf rijstzak op de grond
Canon 40D, Canon 100mm macro, 1/250 @ f/2.8, iso 400, vanuit de hand liggend op de grond
Om alles wat ik woensdag heb geleerd nog eens in praktijk te brengen, ben ik zaterdag weer opzoek gegaan naar paddenstoelen. Dit keer op landgoed Stameren vlakbij Maarn op de Utrechtse Heuvelrug. Ook hier ben ik weer opzoek gegaan naar sfeervolle beelden met paddenstoelen. Ik vind het zelf redelijk gelukt, zeker omdat ik tot voor kort het erg lastig vond om paddenstoelen te fotograferen (en dan meer dan alleen een registratiefoto). Dus ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.
Canon 40D, Canon 100mm macro, 1/80 @ f/2.8, iso 400, vanuit de hand liggend op de grond
Canon 40D, Canon 100mm macro, 1/60 @ f/2.8, iso 200, vanuit de hand liggend op de grond
Om de herfst nog verder te fotograferen hoop ik ergens in de komende weken (als de herfstkleuren in het bos op hun hoogtepunt zijn) ook nog enkele landschapopnames te gaan maken in de bossen rondom Wageningen, dus hopelijk is het nog niet voorbij met de herfstfotografie!

3 opmerkingen:

 1. Hoi Tim, de eerste twee paddenstoelfoto's had ik op Nederpix al gezien. Zeker de eerste is helemaal top zo met die wesp als zichtspunt. Die landschapsfoto mag er ook zijn! De derde paddenstoelfoto spreekt mij wellicht nog het meest aan. Waarschijnlijk vanwege de kleuren en de combinatie van de twee zwammetjes waarvan één onscherp. Kan niet anders zeggen dan klasse! Het is net of je nooit anders gedaan hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey Tim
  Ik kon niet eerder reageren omdat ik nog een te oude versie van Google had.
  Met Chrome kan het weer en wilde ik je toch weer eens laten weten dat ik je foto's helemaal top vind. Vooral die zwammetjes tegen de oranje achtergrond vind ik geweldig. Ze zijn zo aan het 'zweven' dat het wel kwallen lijken. Succes met fotograferen. Marti

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie serie paddestoelen.
  Camera-instelling is leerzaam.
  groet eilandstaete

  BeantwoordenVerwijderen